Crònica del 1r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana

Después de un tiempo bastante largo, ¡por fin puedo publicar entrada! La verdad es que hacía muuucho tiempo que tenía esta entrada “en el tintero”, pero he estado a tope de trabajo con el máster que estoy haciendo y me ha costado encontrar el momento para terminarla… ¡Pero aquí está! 🙂

Aunque normalmente escribo en castellano en OrnitoBio (blog y redes sociales) con el objetivo de llegar a más gente, la entrada de hoy es una crónica del 1r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana, por lo que no tendría ningún sentido no hacerla en catalán. Así pues, primero presento la crónica en catalán y, después, en castellano, ¡para que todo el mundo conozca esta interesante y excelente iniciativa!

El passat 12, 13 i 14 d’octubre va tenir lloc el 1r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana, que va celebrar la seva primera edició al Museu de Ciències Naturals de Barcelona amb un rotund èxit d’assistència i valoracions. Aquesta iniciativa va néixer amb l’objectiu de reunir i presentar els treballs i estudis en l’àmbit de l’ornitologia que estan duent a terme diferents grups ornitològics i d’investigació a Catalunya, País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra, unint així a diverses regions i la seva gent. Va resultar una gran oportunitat per divulgar el coneixement ornitològic local i posar-lo en valor, compartir idees i experiències i, com no pot ser d’altra manera en aquest tipus d’esdeveniments, generar sinergies (aquest concepte que està tant de moda i que alhora és tan clau!).

Al llarg d’aquests tres intensos dies, vam poder gaudir de moltes contribucions interessantíssimes, tant en format oral com en pòster, de temàtiques diverses i complementàries a la vegada, provinents de les diferents regions de les terres de parla catalana. En total, 44 ponències orals i 62 pòsters, a més de 4 xerrades plenàries i diversos tallers. Tallers que, per cert, feien tots molt bona pinta… però era impossible assistir a tots, era difícil de triar!

Com que és inviable resumir totes les contribucions en una entrada de blog, us animo a consultar les Actes del Congrés, on hi trobareu els abstracts que resumeixen el contingut de cada ponència així com els seus autors i contacte: https://cotpc2018.org/assets/actes.pdf . El que sí que puc fer es reunir totes les fotografies que vaig anar fent dels diferents ponents. Em disculpo d’entrada tant per la baixa qualitat de les fotos (el meu mòbil no dóna per més…) i també perquè tot i que vaig intentar fer foto a tots els ponents a qui vaig poder escoltar, no vaig poder assistir a totes les ponències i per tant no hi trobareu la fotografia corresponent (el motiu? Volia tastar algun dels tallers, ja que no podia assistir a tots…!). Us deixo a continuació totes les fotografies que vaig fer als ponents (van passant soles):

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Jo vaig tenir la sort de poder figurar entre aquests ponents, tenint així l’oportunitat d’exposar el meu treball titulat “Impacte de l’explotació forestal, les catàstrofes meteorològiques i els parcs eòlics sobre l’ocupació i l’èxit reproductor de rapinyaires als boscos de la Segarra”, realitzat juntament amb en David Meca i en Santi Mañosa, a qui estic molt agraïda i sense els quals res de tot això hagués sigut possible. Per si algú està interessat/da en refrescar el que vaig explicar o per aquells/es que no vau poder assistir al congrés, us deixo a continuació el vídeo de la meva ponència. Al principi no sabia si compartir aquest vídeo, ja que potser pot semblar estrany que jo comparteixi la meva pròpia xerrada… Però crec que m’és igual «el que pugui semblar». El comparteixo perquè el tema m’apassiona i m’agrada difondre’l i perquè, al final, la gràcia de generar coneixement és aplicar-lo i compartir-lo!:

Moltes gràcies Xavier Riera per gravar-me! Realment li vaig demanar per poder veure’m després i valorar com ho havia fet i així poder millorar, que no estic gens acostumada a això de parlar en públic… Com que finalment va quedar prou bé, m’he animat a penjar el vídeo (i, carai!, perquè també em fa il·lusió en ser la meva primera ponència en un congrés)! Gràcies Xavi! 🙂 [Ppsst psst!: Si voleu veure les seves fotasses d’ocells, doneu un cop d’ull al seu instagram! I si voleu aprendre un munt sobre ocells, apunteu-vos als seus cursos i sortides de l’ICO! 😉 ]

Poder exposar en un congrés sempre suposa una gran oportunitat pels que comencem en aquest món per iniciar-nos en això de la comunicació i divulgació científica, així que agraeixo molt aquesta oportunitat. De fet, el col·lectiu jove va ser força present al congrés, presentant estudis i projectes molt interessants tant en xerrades com en pòsters, i això, tal i com em van transmetre diverses persones, és esperançador.

A més, com ja sabeu arrel del projecte que vaig engegar en aquest blog, Ornitología en Femenino, personalment fa temps que m’inquieta molt la poca representació de dones que encara hi ha en el món de l’ornitologia, una percepció que he compartit amb molta gent d’aquest àmbit (tant dones com homes). En aquest sentit, tot i que les dones seguim sent una clara minoria en el camp de l’ornitologia i per tant també al COTPC, va ser molt encoratjador veure que pugen diverses dones joves amb projectes potents en aquest camp (sumant-se a les que ja fa anys que s’hi dediquen), tal com vam comprovar tant en xerrades com en pòsters. Enhorabona a totes elles!!!

Com sempre passa en aquests esdeveniments, a part del temps destinat a aprendre i compartir coneixements, també hi ha temps per parlar amb gent molt diversa i intercanviar-hi impressions amb un canapè a una mà i una copeta de vi o un cafetó a l’altra. I és en aquest ambient distès on es reforcen bones coneixences i on sovint sorgeixen interaccions ben interessants i, qui sap, l’inici de noves relacions i nous projectes! No van pas faltar aquests moments de pausa, a part del sopar del congrés, que va tenir lloc dissabte al restaurant Flamant.

IMG_20181014_163835
Científics i ornitòlegs en ple debat i intercanvi d’idees… (Foto: Júlia Alcaraz)
IMG_20181014_120224504
Moments de distensió i d’anar picotejant menjar! (Foto: Júlia Alcaraz)
IMG_20181014_120230182
Una pausa pel cafè… (Foto: Júlia Alcaraz)
Que no falti el bon càtering...! (Foto: Marina Cuito)
Que no falti el bon càtering…! (Foto: Marina Cuito)

L’ambient general al llarg dels tres dies va ser immillorable: es palpava en els assistents il·lusió, curiositat, ganes d’aprendre i compartir coneixements i experiències. Així de content/es vam posar per la “foto de família” del diumenge! (On cal dir que hi falten algunes persones, no tothom va poder assistir aquell matí):

foto familia
Foto de família del COTPC 2018

Finalment, m’agradaria agrair la iniciativa d’aquest congrés per part d’en Jacob González, qui va llançar la proposta uns anys enrere, i la gran feina que ha fet l’ICO per tal de tirar-la endavant i fer-la possible, així com agrair també a totes les entitats organitzadores (Institut Català d’Ornitologia (ICO), Societat Ornitològica de Menorca (SOM), Grup Balear d’Ornitologia (GOB), Grup AU, Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (CENMA), Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), Groupe Ornithologique du Roussillon), els voluntaris, les contribucions de tanta gent aportant els seus estudis i compartint coneixements interessants, a tots els assistents i, sobretot, als organitzadors del COTPC que ho han fet possible, principalment l’Abel Julien, la Marina Cuito i el Javier Quesada, que van treballar de valent perquè el COTPC fos un èxit! Tots podem estar molt contents i satisfets mentre esperem la propera edició… A les Illes Balears! Jo ja tinc ganes que arribi el nou COTPC! I no sóc la única, oi que no? 😉

No hi ha millor manera d’acabar la crònica que amb el moment que va posar un punt i final eufòric al 1r COTPC… Fins la propera entrada i fins el proper Congrés d’Ornitologia de Terres de Parla Catalana! 😀

____________________________________________________________________________________________

El pasado 12, 13 y 14 de octubre tuvo lugar el 1r Congreso de Ornitología de las Tierras de Habla Catalana, que celebró su primera edición en el Museo de Ciencias Naturales de Barcelona con un rotundo éxito de asistencia y valoraciones. Esta iniciativa nació con el objetivo de reunir y presentar los trabajos y estudios en el ámbito de la ornitología que están llevando a cabo diferentes grupos ornitológicos y de investigación en Catalunya, Comunidad Valenciana, Islas Baleares, Catalunya Norte y Andorra, uniendo así a diversas regiones y a su gente. Fue una gran oportunidad para divulgar el conocimiento ornitológico local y ponerlo en valor, compartir ideas y experiencias y, como no puede ser de otra forma en este tipo de eventos, generar sinergias (¡este concepto que está tan de moda y que a la vez es tan clave!).

A lo largo de estos tres intensos días, pudimos disfrutar de muchas contribuciones interesantísimas, tanto en formato oral como en póster, de temáticas diversas y complementarias a la vez, provenientes de las diferentes regiones de las tierras de habla catalana. En total, 44 ponencias orales y 62 posters, además de 4 charlas plenarias y diversos talleres. Talleres que, por cierto, hacían todos muy buena pinta… pero era imposible asistir a todos, ¡era difícil triar!

Como es inviable resumir todas las contribuciones en una entrada de blog, os animo a consultar las Actas del Congreso, donde encontraréis los abstracts que resumen el contenido de cada ponencia así como sus autores y contacto: https://cotpc2018.org/assets/actes.pdf. Lo que sí que puedo hacer es reunir todas las fotografías que fui haciendo de los diferentes ponentes. Me disculpo de entrada tanto por la baja cualidad de las fotos (mi móvil no da para más…) y también porque, aunque intenté hacer foto a todos los ponentes que pude escuchar, no pude asistir a todas las ponencias y por tanto no encontraréis la foto correspondiente (¿el motivo? Quería probar alguno de los talleres, ya que no podía asistir a todos…). Os dejo a continuación todas las fotos que hice a los ponentes (van pasando solas):

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Yo tuve la suerte de poder figurar entre estos ponentes, teniendo así la oportunidad de exponer mi trabajo titulado “Impacto de la explotación forestal, las catástrofes meteorológicas y los parques eólicos sobre la ocupación y éxito reproductor de rapaces en los bosques de la Segarra”, realizado juntamente con David Meca y Santi Mañosa, a quienes estoy muy agradecida y sin los que nada de esto hubiera sido posible. Por si alguien está interesado/a en refrescar lo que expliqué o para aquellos/as que no pudisteis asistir al congreso, os dejo a continuación el vídeo de mi ponencia. Al principio no sabía si compartir este vídeo, ya que quizás puede parecer raro que yo comparta mi propia charla… Pero creo que me da igual «lo que pueda parecer». Lo comparto porque el tema me apasiona y me gusta difundirlo y porque, al final, ¡la gracia de generar conocimiento es aplicarlo y compartirlo!:

¡Muchas gracias Xavier Riera por grabarme! Realmente le pedí para poder verme después y valorar cómo lo había hecho y así poder mejorar, que no estoy nada acostumbrada a esto de hablar en público… Como finalmente quedó bastante bien, ¡me he animado a colgar el vídeo (y, caray!, porque también me hace ilusión en ser mi primera ponencia en un congreso)! ¡Gracias Xavi! 🙂 [Psst psst!: Si queréis ver sus fotazas de aves, ¡ojead su Instagram! Y si queréis aprender un montón sobre pájaros, ¡apuntaros a sus cursos y salidas del ICO! 😉 ]

Poder exponer en un congreso siempre supone una gran oportunidad para los que empezamos en este mundo para iniciarnos en esto de la comunicación y divulgación científica, así que agradezco mucho esta oportunidad. De hecho, el colectivo joven fue bastante presente en el congreso, presentando estudios y proyectos muy interesantes tanto en charlas como en posters, y esto, tal y como me transmitieron diversas personas, es esperanzador.

Además, como ya sabréis a raíz del proyecto que empecé en este blog, Ornitología en Femenino, personalmente hace tiempo que me inquieta mucho la poca representación de mujeres que aún hay en el mundo de la ornitología, una percepción que he compartido con mucha gente de este ámbito (tanto mujeres como hombres). En este sentido, aunque las mujeres seguimos siendo una clara minoría en el campo de la ornitología y por tanto también en el COTPC, fue muy alentador ver que suben varias mujeres jóvenes con proyectos potentes en este campo (sumándose a las que ya hace años que se dedican a ello), tal y como comprobamos tanto en charlas como en posters. ¡Enhorabuena a todas ellas!

Como siempre pasa en estos eventos, a parte del tiempo destinado a aprender y compartir conocimientos, también hay tiempo para hablar con gente muy diversa e intercambiar impresiones con un canapé en una mano y una copita de vino o café en la otra. Y es en este ambiente distendido donde se refuerzan buenas relaciones y donde suelen surgir interacciones interesantes y, quien sabe, ¡el inicio de nuevas relaciones y nuevos proyectos! No faltaron estos momentos de pausa, a parte de la cena del congreso, que tuvo lugar el sábado en el restaurante Flamant.

IMG_20181014_163835
Científicos y ornitólogos en pleno debate e intercambio de ideas… (Foto: Júlia Alcaraz)
IMG_20181014_120224504
¡Momentos de distensión y de ir picoteando comida! (Foto: Júlia Alcaraz)
IMG_20181014_120230182
Una pausa para el café… (Foto: Júlia Alcaraz)
Que no falti el bon càtering...! (Foto: Marina Cuito)
¡Que no falte el buen cátering…! (Foto: Marina Cuito)

El ambiente general a lo largo de los tres días fue inmejorable: se palpaba en los asistentes ilusión, curiosidad, ganas de aprender y compartir conocimientos y experiencias. ¡Así de contentos/as posamos para la “foto de familia” del domingo! (Donde hay que decir que faltan algunas personas, no todo el mundo pudo asistir aquella mañana):

foto familia
Foto de família del COTPC 2018

Finalmente, me gustaría agradecer la iniciativa de este congreso por parte de Jacob González, quien lanzó la propuesta unos años atrás, y el gran trabajo que ha hecho el Institut Català d’Ornitologia para sacarla adelante y hacerla posible, así como agradecer también a todas las entidades organizadoras (Institut Català d’Ornitologia (ICO), Societat Ornitològica de Menorca (SOM), Grup Balear d’Ornitologia (GOB), Grup AU, Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (CENMA), Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), Groupe Ornithologique du Roussillon), los voluntarios, las contribuciones de tanta gente aportando sus estudios y compartiendo conocimientos interesantes, a todos los asistentes y, sobretodo, a los organizadores del COTPC que lo han hecho posible, principalmente Abel Julien, Marina Cuito y Javier Quesada, ¡que trabajaron mucho para que el COTPC fuera un éxito! Todos podemos estar muy contentos y satisfechos con esta primera edición, mientras esperamos la siguiente… ¡En las Islas Baleares! ¡Yo ya tengo ganas que llegue el nuevo COTPC! Y no soy la única, ¿verdad? 😉

No hay mejor manera de acabar la crónica que con el momento que puso un punto y final eufórico al 1r COTPC… ¡Hasta la próxima entrada y hasta el próximo Congreso de Ornitología de las Tierras de Habla Catalana! 😀


Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s